Inloggen

 

Dit moeten ZZP’ers weten over het regeerakkoord

 

Het nieuwe regeerakkoord ligt op tafel en Rutte III gaat het nieuwe kabinet worden. Dit nieuwe kabinet brengt, na het vorige kabinet, weer nieuwe regels en wetswijzigingen met zich mee.

 

De meeste ZZP-ers hebben zich tijdens het vorige kabinet vooral geergerd aan de Wet DBA. Er was ontzettend veel onduidelijkheid over deze wet, veel ZZP-ers  hebben hier uiteindelijk alleen maar problemen mee gekregen.

 

Wet DBA komt er waarschijnlijk toch niet

De Wet DBA, die met veel problemen is gestart, lijkt er uiteindelijk toch niet te komen. De oude ZZP-overeenkomsten, zoals de VAR-verklaring, zijn enkele jaren geleden overgezet naar modelcontracten. Dit heeft echter niet de zekerheid aan ZZP-ers geboden die de Nederlandse overheid voor ogen had.

 

In plaats daarvan komt er een minimumloon

ZZP-ers zullen daarom tijdens het nieuwe kabinet een minimumloon moeten verdienen. Dit minimumloon ligt tussen de €15 en €18. ZZP-ers die onder dit loon verdienen, moeten als vaste werknemer worden aangenomen bij hun opdrachtgever. Dit is om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij bedrijven het personeel als zelfstandige inhuurt om hiermee kosten zoals de sociale lasten te omzeilen.

 

Er komt een nieuwe opdrachtgeversverklaring

ZZP-ers die voor een hoger tarief dan €15 tot €18 werken, en slechts werkzaam zijn bij een opdrachtgever, moeten hiervoor een opdrachtgeversverklaring tekenen. In deze verklaring worden onder andere punten zoals loon, gezag en persoonlijke arbeid opgenomen.

 

Ondernemersovereenkomst in het wetboek

Het nieuwe kabinet gaat op zoek naar een manier om zelfstandig ondernemerschap via de invoering van de ondernemersovereenkomst in het Nederlandse wetboek toe te voegen. Hiermee wordt de positie van zelfstandige ondernemers beter uitgelegd en verbeterd.

 

Er komt geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

In de aanloop naar het nieuwe kabinet zijn er verschillende partijen geweest die ervan overtuigd waren dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP-ers moet komen. Uiteindelijk heeft het nieuwe kabinet besloten om de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet te verplichten. Dit houdt echter wel in dat ZZP-ers grote risico € blijven lopen, omdat zij niet gedekt zijn bij ongevallen die tijdens het werk voordoen.

 

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

Op dit moment staat de zelfstandigenaftrek op € 7.280. De komende 4 jaar gaat de aftrek met 3% omlaag. Dit betekent dat ZZP-ers over een groter bedrag vanuit de omzet belasting moeten betalen en minder inkomsten uit de normale omzet halen.

 

ICT-Banen Admin
901
29 april 2020
Share

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent
ICT-Banen gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.