Inloggen

 

10 eigenschappen die je, als ZZP-er succesvol maken!

Het blijft een sprong in het diepe: je baan in loondienst opzeggen om fulltime ondernemer te worden. Hoe weet je of jij er klaar voor bent om door het leven te gaan als ZZP-er? Of je de risico’s en de vrijheid aankunt? We hebben de 10 eigenschappen van een succesvolle ZZP-er, voor je op een rij gezet!

Het aantal ZZP-ers in Nederland neemt nog steeds een vlucht. dat is ook niet gek: eigen baas zijn, heel veel vrijheid hebben en de uitdaging die het met zich meebrengt zijn allemaal redenen om de gok te wagen. Tegelijkertijd biedt een baan in loondienst je zekerheid. Je weet wat je kunt verwachten qua werk en je hebt een standaard inkomen. Twijfel je nog of je wel over de juiste mindset beschikt? We hebben de 10 eigenschappen van een succesvolle ZZP-er, voor je op een rij gezet!

1. Je bent gemotiveerd en gedisciplineerd

Misschien wel de moeilijkste opgave voor een ZZP-er. Jij en jij alleen bent verantwoordelijkheid voor het werk dat je doet en het werk dat je niet doet. Jij legt de lat voor jezelf, je draagt zorg voor het behalen van je deadlines, voor de financiele administratie, voor het systeembeheer, voor de acquisitie van je opdrachten. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor alle successen die je behaalt en de fouten die je maakt.
Heb je ervaring als manager opgedaan in een eerder dienstverband? Dan zal je hier al een goede basis voor hebben gelegd.

2. Geld is voor jou belangrijker dan sociale voorzieningen

Als ZZP-er verdien je waarschijnlijk meer per uur dan in loondienst, maar reken jezelf niet gelijk rijk. Je zult zelf achter je verzekeringen aan moeten gaan, een financiele buffer opbouwen en pensioenvoorzieningen regelen. Dat vraagt voortschrijdend inzicht, goede financiele planning en soms ook zelfbeheersing.

3. Je vindt flexibiliteit belangrijker dan zekerheid

Als ZZP-er heb je heel veel vrijheid om je werk naar eigen inzicht en voorkeur in te delen. De keerzijde van de medaille is wel dat je inkomsten afhangt van je eigen acquisitie en je eigen inzet. Dat maakt dat je de ene maand heel veel geld verdient en de maand daarop nauwelijks of zelfs niet. Daar moet je goed tegen kunnen en niet onzeker van worden.

4. Je bent toe aan een carriere switch

Soms ontstaat de behoefte aan zelfstandigheid doordat je ontdekt dat je huidige baan je niet brengt wat je graag zou willen, maar is het lastig om een baan te vinden in de richting die beter bij je past. ZZP-er zijn naast een baan in loondienst kan dan de mogelijkheid bieden om ervaring op te doen in de richting die je wenst. Op die manier doe je nieuwe contacten op en bouw je je werk langzaam uit.

5. Je bent een manusje van alles

De een wordt succesvol door zich een ding volledig eigen te maken, de ander combineert verschillende talenten en interesses. Als je het leuk vindt om veel te leren, je snel aanpast aan nieuwe situaties en je hand niet omdraait voor randzaken die er nu eenmaal bij horen, dan is ZZP-er zijn iets voor jou!

6. Je hebt een neus voor kansen

Waar in het bedrijfsleven vaak nog een standaard hierarchische procedure geldt als het gaat om een nieuwe baan of opdracht, is dat in de wereld van ZZP-ers heel anders. Als jij de ervaring en de competenties hebt, maak je evenveel kans als ieder ander. Hierdoor krijg je kansen die je nooit zo snel zou krijgen binnen een baan in loondienst. Je zult nog versteld staan van de dingen die je doet.

Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor alle successen die je behaalt en de fouten die je maakt.

7. Je hebt een sociaal vangnet

Het leven als ZZP-er kan soms eenzaam zijn. Je werkt veel alleen aan opdrachten en als je vanuit huis werkt komt het wel eens voor dat er dag voorbij gaat waarop je nauwelijks met andere mensen spreekt. Waar je in een groter bedrijf collega’s hebt om mee te sparren, even stoom bij af te blazen of gewoon even ‘small talk’ te hebben, is dat als ZZP-er niet zo vanzelfsprekend. Heb je een sociaal netwerk van familie, vrienden of collega ZZP-ers dan maakt het je werk makkelijker en ervaar de steun en soms ook relativering die in een groter bedrijf zo vanzelfsprekend is. Blijf dus werken aan je sociale en zakelijke netwerk.

8. Je houdt van vakantie en van last-minute stress

21 vakantiedagen? Niet voor jou als ZZP-er Jij hebt zoveel vakantie als je zelf wilt! Maar soms zul je hard moeten doorwerken omdat het werk zich opstapelt. Het weekend is niet vanzelfsprekend en soms laat je verjaardagen of andere sociale evenementen schieten, je werk moet immers af en de deadlines behaald. Als je daar goed mee om kunt gaan, gaat het leven als ZZP-er je waarschijnlijk goed af.

9. Je hebt een groot zelfvertrouwen

Jij weet waar je voor staat en wat je kunt en weet daardoor potentiele klanten voor je te winnen. Je laat je niet uit het veld slaan door een ontevreden klant of een afwijzing van je opgeleverde werk.

10. Je hebt passie voor je werk

Er zijn meerdere redenen om je baan in loondienst op te zeggen en te kiezen voor de vrijheid van de ZZP-er. Maar vraag 10 voorgangers naar de reden waarom ze de stap hebben gezet en ze zullen je hoogstwaarschijnlijk allemaal dezelfde reden geven: Ze houden van het werk dat ze doen en dit was de beste keuze die ze hebben kunnen maken om te doen waar hun hart echt ligt. De beste ZZP-ers werken vanuit hun passie!

Twijfel je nog steeds over je keuze? Wil je risico’s beter in kaart hebben of gewoon een adviesgesprek? Neem gerust contact met ons op! 

 

ICT-Banen
737
1 februari 2019
Share

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent
ICT-Banen gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.